Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2013 19:16 - ЗА ПАРТИЙНИТЕ НАКАЗАНИЯ, Част Втора
Автор: stefansavov Категория: Политика   
Прочетен: 1237 Коментари: 0 Гласове:
1



 ЗА ПАРТИЙНИТЕ НАКАЗАНИЯ

(Несистематичен принос към „Кратко ръководство по

Партийно строителство“)

 

Част Втора

 

Г.) Процедури по налагането на Партийни Наказания.

 

Налагането на Партийни Наказания не е просто ежедневие във ВътрешноПартийния Живот. То е закономерен резултат на развитието на Партията, Първичната Партийна Организация и на Партийни Член. Партийното Наказание е Идеологически издържан, КласовоПартиен аналитичен и Научнообоснован апотеоз на Партийната Грижа за Човека. Налагането на Партийно Наказание не е, и в никакъв случай не може да бъде, случайно явление. Това е тържествен и поучителен Акт и той трябва да остане завинаги (задължително, за накбзания; и по възможност, у останалите) в паметта на народа1 (или, поне, на хората).

За изпълнението на тази задача се разработват специални Процедура и Ритуал.

  1. Процедура за Налагане на Партини Наказания. Процедурата за Налагане на Партийни Наказания започва с ИИнициативата за Наказание. По Устав Инициативата принадлежи на Колективните Органи (Партийно Събрание, Партиен Комитет или Бюро) и техните Ръководители. В много случаи Задачата за налагане на Партийно Наказание е Спусната Отгоре; Висшестоящите Ръководни Органи са изразили Мнение или са изработили Становище за него. В практиката на Партийния Живот, обаче, много често се наблюдават случаи на лична Инициатива на отделни Членове (срямо/против други), която, обаче, задължително трябва да бъде Одобрена от съответното Ръководство. Следващата стъпка е обсъждане на наказанието от Ръководството и определяне на степента му. Най-накрая, но не е маловажно, трябва да се определят и „Мотивите“ за налагането на Партийното Наказание. На трето място, Ръководството подготвя няколко2 най-Съзнателни Членове за формиране на Правилно Обществено Мнение в Колектива3, както и – за Изказване4 на Партийното Събрание.

    При свикване на Партийното Събрание за налагане на Партийно(-и) Наказание(-я), този момент се отбелязва в Дневния Ред като „Организационни Въпроси“. При провеждането на самото Партийно Събрание, след прегледа на международното положение, заклеймяване на международния колониализъм/империализъм (ненужното да се зачеркне) и военолюбците, анализ на успехите на Братската Страна и на Родината, кратка информация за трудовото ежедневие на Колектива, (накрая) визираният за наказание Партиен Член бива запознат с деянията и простъпките си и му се предлага да си направи Смокритика, след която ще бъде наказан; следват изобличителни Изказвания на най-Съзнателните и Активни Членове (най-малко трима на брой), заявление от проектонаказнаия, че приема строгото, но справедливо Партийно Наказание, съобщаване на наказанието и съобщаване на резултата от гласуването за Наказанието5, гласуване на Наказанието; най-важното изискване в работата на Партийното Събрание е Партийният Секретар да подпише Протокола.

Ритуалът на налагане на Партийно Наказание включва: почистване и украсяване на Партийния Клуб или залата за провеждане на Партийното Събрание за налагане на Партийни Наказания, поставяне на подходящи Лозунги и Плакати, задължителна е Червената Покривка върху Масата на Президиума (нй-малко трима души), по възможност да се постави и букет (червени, сини, оранжеви, зелени – според Партията) живи/изкуствени (липсващото да се зачеркне) цветя, на стената (поне) над Президиума трябва да има Портрет (най-малко един) на Вожда. Присъстващите на Партийното Събрание Членове трябва да бъдат с тържествени, сериозни и многозначителни изрази на лицата; добре е да бъдат с подходящи вратовръзки (в съответния Партиен цвят). Столовете в залата (ако не са фиксирани за пода) трябва да бъдат наредени в прави редици, отстящи на равни разстояния една от друга (45 или 60 см. в зависимост от големината на помещението). Задължително е проектонаказаният да влезе в залата на Партиното Събрание последен и сам6 и да бъде поканен да седне на втората редица столове7. В никакъв случай не се допуска проектонаказаният Член да се „измъкне“ от Присъствие на Събранието – било поради служебна заетост8, болест9 или смърт.

Събранието протича по предварително одобрения от съответното Ръководство Дневен Ред, гласуван впоследствие на място от Колектива. При обявяването на точка „Организационни въпроси“ от Дневния Ред, добре е най-напред да се разгледат някои отвличащи вниманието проблеми – колективно посещение на кино или футболен мач, издаване на Стен-Вестник или Стен-Табло. Едва тогава – изненадващо – трябва да се обяви въпросът за Налагането на Партийно Наказание.

След посочването на името на проектонаказания Член, трябва да се изкажат всички определени Желаещи за Изказване. След тях трябва да вземат отношение Низовите Партийни Ръководители и Активисти, Представители на Административното Ръководство10. Отговорният Партиен Ръководител прави равносметка на случая и очертава Насоките за вида и степента на Наложеното Партийно Наказание, което да бъде гласувано. Ако не е достатъчно проектонаказаният Член да приеме безмълвно и с наведена глава Суровото, но Справедливо Наказание, дава му се думата11 за Самокритика, Самооценка на поведението си и Благодарност за Дадената му Възможност да се Поправи след Оздравителното въздействеи на Партийната Критика.

Спазването на Процедурата и Ритуала е най-важното условие за действеността на Партийното Наказание. Тези моменти от Партийния Живот трябва да бъдат поверени в ръцете на изпитани и проверени, верни Партийни Членове12. Налагането на Партийно Наказание трябва да бъде незабравим празник за Колектива и неговия Член.

1 БКП имаше утвърдена практика за публично налагане на Партийни Наказание под формата на Пленуми на ЦК и Партийни Конгреси.

2 Най-малко трима.

3 Като се определя и необходимото за тази дейност време.

4 При важни случаи се определят и авторите, редакторите и репетиторите на Изказванията.

5 Когато подлежащите на наказание са повече от един, Партийният Устав предвижда всяко „Дело“ да се разглежда и гласува по отделна процедура. Ако деянията на наказуемите са еднотипни (пък и дане са), може да се приложи и процедура „ан блок“. В последния случай е правилно да се запише изрично персоналното наказание на всеки един от наказаните, а не – да бъдат оставени те да се разберат впоследствие сами помежду си, кому какво да се падне.

6 За това се разработва предварително Разчет за влизането в залата, но добре сработеният Колектив може и самостоятелно да се справи със Задачата.

7 На първата редица и по фланговте на Събранието сядат най-съзнателните и най-активните Партийни Членове, най-добрите Синове на Партията.

8 Някои недостатъчно опитни Партийни Секретари неправилно смятат, че работата е по-важна от Нналагането на Партийно Наказание. Съответните Висшестоящи Ръководства трябва да работят с младите и неопитни Кадри в това отношение.

9 В такъв случай Членът трябва да бъде докаран на Събранието с линейка (здравеопазването беше всеобщо и безплатно), ако се наложи – да се осигури и квалифицирано лекарско присъствие за оказване на спешна помощ и животоспасяващи медицински операции.

10 Един – двама. Ако не вземе отношение „Най-Главният“, то задължително - неговите Заместнци.

11 Не повече от три думи.

12 Неопитните Членове могат да „оплескат“ работата.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stefansavov
Категория: Други
Прочетен: 79827
Постинги: 22
Коментари: 11
Гласове: 24
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930